2022-2023

A 2. sz. Sík Sándor Piarista Cserkészcsapat 2022-2023-as éve rengeteg tartalmas programmal és mókával telt. A csapatparancsnokság ugyan megváltozott, de a mentalitásunk és a lelkesedésünk nem, sőt…

2022 júliusában valósult meg nyári táborunk Siklóson. A római birodalom lakói, azaz a cserkészek Ravenaa felépítésére vállalkoztak, hiszen a birodalom korábbi központját, Rómát feldúlták a barbár népek. A Római Birodalom számára azonban nem ez volt a legnagyobb csapás. Császáruk helyett Odoaker germán hadvezér vette át a vezetést. Ez a való életben a csapat parancsnokságának megváltozását jelentette. Tirczka Sebitől és helyettesétől Lontay Dávidtól Szalay Gergely vette át a parancsnokságot Győrfi Marcival és Ullrich Dénessel az oldalán. 

Szeptembertől már az új parancsnokság vezetésével vette kezdetét a mindennapi cserkészmunka. Ez elsősorban heti rendszereséggel tartott őrsgyűléseket jelentette. Két új őrs is indult szeptemberben, egy fiú Sólyom, egy lány pedig Levendula néven. Őket az első nagy évközi csapatprogram keretein belül tudtuk jobban megismerni, ami mindjárt egy komplex hétvége volt október közepén. Szombaton a Jota-Joti nevű cserkészprogramon vettünk részt, ahol skype-on tudtunk beszélgetni cserkészekkel a Föld minden tájáról. Egy Piarban alvás után pedig vasárnap a csapat régebbi tagjaival is kiegészülve egy évnyitó kirándulást szerveztünk egy óriási métázással és nyakkendőharccal egybekötve. A program végére az iskolába érkeztün egy szülőkkel közös misére és agapéra. 

A csapat három, korosztályok szerinti rajának külön programjai is voltak. A cserkész korosztály Rozgonyi Ödön raja évközben egy kétnapos portyán és egy városjátékon vett részt. A Strillich Tamás raj, vagyis a kószák számára rengeteg maguk által szervezett őrsgyűléssel telt az év és egy háromnapos portyán is részt vettek októberben. Ennek utolsó napján a ukrán gyerekekkel játszottak a bánya utcai menekülszállón. A legidősebb tagjainkat számláló Vas Tibor rajnak havonta egy-kettő mindig egy adott tematikára épülő programja volt. Témáik között volt a környezettudatosság, lelkiség vagy éppen a magyarság. 

Decemberben mikulásos programot, illetve rajilag vagy éppen őrsileg számos mézeskalács sütésre került sor.

Minden év januárjában téli portyát tartunk, ami idén sem volt máshogy. Egy kirándulás mellett megtanultunk négyféle társas táncot. Névszerint keringőt, rockyt, mambót és Cha-cha-chát. Ez persze nem volt céltalan, hiszen szombat este egy bált tartottunk. 

A bálozásból azonban még ez sem volt elég. A csapat alapításának 110 éves évfordulója apropóján tartottuk jubileumi csapatbálunkat február 18-án, ahol a csapat aktív tagjai mellett rengeteg egykori kettes is felbukkant. 

Április végén Zebegény felé vettük utunkat hátizsákjainkkal, tavaszi portyázás céljából. Az örömteli percekre nem kevés okunk volt, hiszen nem kevesebb, mint HUSZONKETTŐ új cserkész fogadunk csapatunkba. Azonban az éjszakába nyúló ünneplés ellenére is hajnali ötkor keltünk, hogy idejében Budapestre érjünk Ferenc pápa miséjére. 

A móka ezután sem állt meg. Mentek tovább az őrsgyűlések jórészt az iskola teraszán és a harmadik emeleti cserkészotthonban. Ez így ment egészen júniusig, amikoris megtarttuk utolsó évközi programjainkat és megkaptuk új, egységes cserkészegyenruháinkat. 

A sok esemény közben csapatunk jelenlegi és előző parancsnoka, Sebi és Szergely legmagasabb szintű tiszti képesítést szereztek. Mindezek után a teljes csapat fókuszában a csapattábor állt. Erről azonban majd már a következő évben fogunk mesélni...

Jó Munkát!
Borka János