Jelentkezz!

Miért jó cserkésznek lenni?

Közösség

A cserkészetben egy megtartó és elfogadó közösség tagja lehetsz, melyben igaz barátságokat köthetsz. A cserkész minden cserkészt testvérének tekint, így ha csatlakozol, Magyarországon egyből 13 ezer, a világon pedig 38 millió testvéred lesz.

Cserkésztudás

Cserkészként sok praktikus tudásra tehetsz szert, melyek egyrészt az erdei élethez és a természetben való otthonos mozgáshoz nyújtanak segítséget, másrészt a hétköznapi életedben is hasznát veheted. De az egyik legfontosabb, amire cserkészként lépten nyomon lehetőséged nyílik az önmagad megismerése, és az, hogy felfedezve a határaidat tágítsd a komfortzónádat.

Hit

Nevelésünk fontos pillére az Istenkapcsolat. Cserkészként egy vallásos közösséghez tartozhatsz, és közös miséken, lelki programokon keresztül, vagy pusztán azzal, hogy a természetben vagy elmélyítheted az Istenkapcsolatodat.

Kihívás

A cserkész lét nem mindig könnyű, de az eléd gördülő kihívások leküzdésével egyre tapasztaltabbá, erősebbé és önállóbbá válsz, ezáltal könnyeben helyt fogsz tudni állni az élet minden területén.

Játék

A játék fontos része a cserkészetnek. Legyél kicsi vagy nagy, játék közben sokat tanulhatsz magadról és másokról. A sok mozgással és egymásra figyeléssel pedig testben és lélekben is teljes lehetsz.

Kaland

Cserkésznek lenni kaland, mert sohasem tudhatod pontosan, mit tartogat számodra a természet. De pont az a jó benne, hogy mindig várnak meglepetések, és ha kellő alázattal vagy a teremtett világ iránt, könnyedén megtalálod a helyed benne.

Mi vár rám cserkészként?

Mikor tudok csatlakozni?

A toborzás szeptemberben szokott zajlani, ilyenkor van lehetőség csatlakozni a csapathoz.

Mi történik, ha jelentkezem?

Ha jelentkezel, a korosztályodnak megfelelő 6-8 fős őrshöz csatlakozhatsz, és az őrsvezetőd vezetésével heti rendszerességű, kb. másfél órás őrsgyűléseken vehetsz részt.

Mikor lesznek az őrsgyűlések?

Először egy első, ismerkedős alkalomra hívunk benneteket, melynek időpontját a toborzáskor egyeztetjük  veletek. Ezen az alkalmon aztán fixáljuk az őrsgyűlések időpontját, ami mindenkinek megfelelő. A végleges időpont az esetek nagy részében pénteken iskola után szokott lenni, de másik nap is lehet, ha az megfelelőbb a társaságnak.

Csak akkor mehetek az első ismerkedős alkalomra, ha biztosan cserkész akarok lenni?

Nem, ha csak egy kis kedvet is érzel magadban a csatlakozáshoz, gyere el bátran. Az első pár alkalmon a részvételeddel semmilyen kötelezettséget nem vállalsz. Próbáld ki, és ha tetszik, csatlakozz! 

Hol lesznek az őrsgyűlések?

Az őrsgyűlések a Piarista Gimnáziumban, a III. emeleti cserkészotthonban, vagy a környező tantermekben lesznek, de nem kizárt, hogy a szabadba is kimegyünk.

Az őrsgyűlésen kívül milyen programok lesznek?

Az őrsgyűléseken kívül lesznek évszakonként csapatprogramok. Ezek egy napos kirándulások, sport vagy lelki programok, 3 napos portyák lesznek, és a cserkészév zárásaként megtartjuk a 10 napos táborunkat.

Pénzbe kerül, hogy cserkész legyek?

A cserkészet egy önkéntes mozgalom, ami azt jelenti, hogy a vezetők nem kérnek pénzt a programok megszervezéséért. A programon való részvétel természetesen pénzbe kerül, de ezt az utazásra, étkezésre és az anyagköltségre fordítjuk. A Cserkészszövetségben működik egy tagdíj rendszer, melyet a csapatunknak is be kell fizetni. Ennek az összege fejenként 3000 Ft egy évre.

Máshol már cserkész vagyok. Járhatok ide (is) őrsgyűlésre?

Ebben az esetben azt szoktuk mondani, hogy lehetőleg mindenki maradjon az eredeti csapatánál, hisz itt már kialakult egy közösség, itt számítanak rá. Elképzelhető azonban, hogy valaki pl. költözés miatt nem tudna már az eredeti csapatába járni. Ez esetben mindkét csapatparancsnokkal való egyeztetés után elképzelhető a csapatváltás.


Jelentkezz a toborzáskor kiosztott jelentkezési lapon, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot!