2001 - 2002

2002; Cserkésztábor; Ördög-rét, Bakonyszentlászló


2002; A csapat koedukációja, az első két lány őrs.


2002; Téli portya; Nógrád


2001–2002


Csapatunk 2001. évi nyári táborát július 10–19. között rendezte. Az első négy napunkat a Mosoni-Dunán töltöttük, Rajkától eveztünk egészen Győrig. Útközben megnéztük Mosonmagyaróvár városát, és a sokak előtt rejtve maradó szigetközi nádason is áteveztünk, gyönyörködve annak páratlan élővilágában. Győrben nyeregre cseréltük az evezőt, a helyi cserkészekkel fergeteges napot töltöttünk együtt, majd a tábor hátralévő napjait a Kisalföld megismerésével töltöttük. A tábor után mindenki élményekkel telve, de kellemesen elfáradva érkezett haza.

A nyár végén a Csobánkán megrendezett a Carpathia 2001 nevű Közép-Kelet-Európai Jamboree tábortörzsében a csapat három cserkésze Csomor Márton, Dobay László és Horváth András is aktívan dolgozott a tábor sikeres lebonyolításán.

A tanév kezdetén a Csapattanács első ülésén, melyen részt vett Görbe László cst., a fenntartó Piarista Gimnázium igazgatója is, Csanády Miklós piarista tanár, a csapat parancsnoka felmentését kérte tiszte alól. Indokul az iskolában kapott sok új feladatot említette: osztályfőnök, az informatikai tanterem berendezése, irányítása, tanári óraszám növekedése. Az igazgató kérésének megfelelően felmentette a csapatparancsnoki teendői alól, de kérte, hogy továbbra is vegyen részt a csapat életében. A csapat vezetésével pedig határozatlan időre a csapat egyik alapító tagját, eddigi parancsnok-helyettését, Imre Sándor cserkésztisztet bízta meg.

A csapat vezetése a következő cserkészekkel folytatta munkáját: Orosz László st. parancsnok helyettes, gazdasági vezető, Kemenes László cst., Görbe László cst., Csomor Márton st., Brandenburg Tamás st., Csanády Miklós st., Windisch Zoltán őv., Dobay László őv., Kazinczy Béla cst.

A csapat két őrssel és összesen 28 cserkésszel működött az elmúlt tanévben (Hód őrs és Vöröshangya őrs). Legfontosabb csapatprogramjaink a következők. voltak. Az őszt egy nyári élménybeszámolóval kezdtük, majd részt vettünk a kerületi labdarúgó bajnokságon, ahol az eső és a kiváló ellenfelek ellenére majdnem sikerült megszereznünk az előkelő harmadik helyet.



Az ősz folyamán két csapatkirándulást is szerveztünk, december 28–30. között pedig téli táborba szálltunk a Vértesben (Pedagógus kulcsosház). Aktív résztvevői voltunk a Betlehemi Láng fogadásának december 8-án a Duna parti Piarista kápolnában, ahol Görbe László igazgató mondott felejthetetlen beszédet.

Tavasszal újabb két csapatkiránduláson mozgattuk át izmainkat. Március 16-án elindultunk a kerületi kosárlabda bajnokságon, ahol bizonyítottuk, hogy nem a helyezés, hanem a részvétel és a jó hangulat a fontos. Március 22-én csapatunk névadójának, a magyar cserkészet egyik alapítójának, Sík Sándornak a Cserkészházban rendezett kiállítását tekintettük, meg illetve álltunk díszőrséget csapatzászlónkkal a megnyitón. A kiállításon bemutatott személyes dokumentumok és tárgyak (zsebóra, fényképek) fél évszázadot átívelő személyes közelségbe hozták a nagy elődöt. Segítségükkel Sík Sándor végre kilépett a sokszor forgatott cserkészkönyvek és verseskötetek lapjai közül, megállt mellettünk, és akik nyitott lélekkel figyeltünk, hallani véltük az „Emberebb embert, magyarabb magyart!” ma talán még sokkal időszerűbb intését.

A fenntartó testület jóváhagyásával csapatunkban bevezettük a koedukációt. Csapatunk első leánycserkésze Kepics Anikó őv.

A 2002 évi csapattábor előkészítésének szerves részeként június 7-én éjszakai próbát tartottunk 8 cserkészünknek. A sötétség, a szűnni nem akaró eső és az időnként felbukkanó vaddisznók csak fokozták a próba hangulatát, melyet valamennyi próbázó sikeresen teljesített, bizonyítva alkalmasságát a nyári táborban való részvételre.


Dr. Imre Sándor cst.