2012 - 2013

A 2. számú Sík Sándor cserkészcsapat története a 2012/13-as tanévben

100 éves múlt, megannyi élmény és egy növekvő, játékos közösség. A Sík Sándor cserkészcsapat élete rengeteg izgalmat tartogatott az elmúlt tanévben. A nyári Kerületi Nagytábortól a népes újonc őrsünkön át egészen a portyákig és a 100 éves megemlékezésig minden követ megmozgattunk, hogy „emberebb ember és magyarabb magyar” váljon minden cserkészünkből!

Csapatunk 2012. nyarán részt vett a X. cserkészkerület nagytáborában, melyben 21 csapat 630 cserkésze táborozott 10 napon át. A tábor remek volt, hiszen nemcsak új embereket, csapatokat ismerhettünk meg, de olyan nagyszabású programokon vettünk részt, ami kicsiktől nagyokig mindenkinek életre szóló élményt nyújtott. A gödöllői tábor keretmeséje szerint a Grassalkovich-birtokok jobbágyi falvai a Gróf Úr kérésére gyűltek össze egy népszámlálásra. A programok szempontjából fontos szempont volt, hogy a népi mesterségeket és a betyárvilágot is megismerjék cserkészeink.

Szeptembertől, a cserkészév tényleges elindulásától őrseink heti rendszerességgel tartottak őrsgyűléseket. A csapat új őrse a Bagoly őrs Arany János őrsvezető vezetésével gyorsan beilleszkedett a csapat életébe, s nem sokkal később programjainkon is köszönthettük őket. Az őrs tagjai, Ákos, Gergő, Dominik, Balázs és Gergely 2013. április 27-én sikeresen vették az akadályokat és letették újoncpróbájukat. Csapatunk aktív őrseinek száma így velük együtt 11-re nőtt. A Szalamandra őrs továbbra is teljes széllel szeli a csapat tengerét, töretlen lendülettel készülve következő próbájukra. A Musztángok a vad lovak pozitív tulajdonságait örökölve erősek, gyorsak és festőien szépek – az év során virágkorukat és kamaszkoruk kiteljesedését élték meg. A Hódok erdőjárós, kézműveskedős-játszós, éneklős-gitározós, sírós, de még több nevetős együttlétet köszönhetnek az elmúlt cserkészévnek. A konyhán sürgő-forgó Méh őrs folyamatosan fejlődött tudásában, tagjai egymástól tanultak és a „jót csak jó alapanyagból lehet főzni” kezdetű mottójuk alapján tevékenykedtek. A három éve útra kelt öt mosolygós lányt számláló Vízililiom őrs az első próbának nekiveselkedve gyarapodott tapasztalatban és tudásban az év során. A héttagú Sakál őrs egy igazi 21. századi őrs, akik sokszínűségükkel és rettenthetetlen „énektudásukkal” második cserkészévüket zárták a csapat életében. A Hangyász őrs immár „megöregedve” egy új korszakba lépett, s életük mostanra találkozásaikból, és hogy vagy köreik kifejtéséből áll. Senki sem feledi a mindig jókedvű Hárpia őrs nevetéseit, akik idén a csapat új honlapjának a szerkesztésébe fogtak bele. A 2. számú Sík Sándor cserkészcsapat vezetősége a Platán és Oposszum őrsökből állnak. A Platán a csapat törzse, akik rendszeres vezetőségi alkalmakon és egy nyár eleji hétvégén találkoztak, míg az Oposszum az őrsvezetőkből álló őrs, kik folyamatos aktív programokon vettek részt az év során.

A csapat pontosan 100 évvel ezelőtt, 1913-ban alakult. Tavaszi portyánkon, melyet a Sztrilich Pál cserkészparkban tartottunk, méltó módon emlékeztünk meg a 2. BKG és az újjáalakulást követően 2. Sík Sándor cserkészcsapatok múltjáról. A 100 év alkalmából egy különleges kiadvánnyal, centenáriumi csapatszámmal, történelmi vetítéssel, tortával és programokkal készültünk az április 28-ai megemlékezésre. De nem csak mi ünneplünk, hiszen az 1912. december 28-án alakult Magyar Cserkészszövetség idén tartja emlékévét, mely során a Szövetség 2012. decemberi megemlékezéstől kezdődően állandó programok és projektek keretében ünnepli fennállásának századik évfordulóját.

A 2012/13-as év újabb örömmel szolgált a számunkra, hiszen a 327. Loyolai Szent Ignác cserkészcsapat és a 2. Sík Sándor cserkészcsapat együtt, egy csapatként folytatja útját. Egy olyan egybefonódás ez, melyből mindkét közösség meríthetett és gazdagodhat az elkövetkezendő évek során is. Noha eleinte akadtak nehézségeink, rövid időn belül összecsiszolódtunk és közösen kezdtünk tovább cserkészkedni.

A cserkészév azonban még korántsem ért véget, hiszen vár ránk egy nyári tábor a Bakony fái közt. Az elmúlt év programokkal dúsan, ötletekkel telve zajlott. Reméljük, továbbra is folyamatosan gyarapodó létszámmal, egyre profibban nevelhetjük cserkészeinket, hogy megtapasztalják, milyen egy belevaló, vagány közösséghez tartozni!


Mózer Bence


2013. augusztus 11-19.; Nemzeti Nagytábor; Ócsa; írta: Szovák Márton


A száz éves Magyar Cserkészszövetség ünnepségsorozatának tetőpontja a Nemzeti Nagytábor volt, ahova minden magyarajkú cserkészcsapat delegált legalább egy őrsöt. Csapatunkat a Musztáng, a Szalamandra és a Sakál őrs tagjaiból formálódott kontingens képviselte Füredi Péter vezetésével. Egyes vezetőink az altábori- és a központi törzs tagjaiként segítették elő a tábor embert próbáló működtetését.

A táborban korosztályonként voltak altáborokba sorolva az őrsök, cserkészeink az egyik kósza altáborral élték végig a harmadik legnagyobb magyar cserkésztábor kilenc napját. A programokat direkt a 15-18 éves korosztályra tervezték, így igazán élvezetes és vagány tábort tudhatnak maguk mögött. Ilyenek voltak a villámrandi, a táncház és a „Hősök hegye” hagyományörző bemutató. Az ócsai „sivatag” porát egy evezéssel és fürdéssel töltött napon moshatták le magukról. A csapatnapon pedig a Vízililiom őrs és még jó néhány csapattárs örvendeztette meg az NNT résztvevőink szívét.

Akik ott voltak:

Antal Bálint - résztvevő

Arany János - altábori törzstag

Füredi Péter - őrsvezető

Győriványi Flóra - logisztika mcs.

Karczub András - résztvevő

Simon Márton - résztvevő

Szabó Richárd - résztvevő

Szovák Márton - kommunikáció mcs.

Ujfalvy Dorottya - logisztika mcs.

Ullrich Dénes - résztvevő


2013. július 4-13.; Csapattábor - A gyűrűk ura; Bakonyszentlászló; írta: Mózer Bence


2013 nyarán egy váratlan utazás vette kezdetét: csapatostul Nyugat-Magyarország erdői felé vettük az irányt. De nem ám akármilyen formában! A Gyűrű Szövetsége és Középfölde népei rendezkedtek be a Bakonyszentlászlóhoz közeli erdő egy tisztásán. Törpöktől tündékig, emberektől varázslókig mindenféle szerzet képviseltette magát a Szauron elleni harcban.

Egy kívülállónak, vagy a tisztáson áthaladó turistáknak csupán aranyos gyerekeknek tűnhettünk, akik ugrándoznak és mindenféle fura dolgot csinálnak középkori mesebeli ruhákban. Ja, és eszméletlenül vígak. Belülről nézve hasonló volt a helyzet. Egy csapat tettre kész, vidám cserkész voltunk, akik 2013 nyarán a Gyűrűk Ura trilógiát sűrítették-csomagolták bele a tíznapos táborba. Vinye és Bakonyszentlászló erre az időre Középföldévé változott, a cserkészeink pedig százszázalékosan beleélték magunkat a történet mindennapjaiba.

Ki kicsoda?

A tábor első két-három napját – szokás szerint – javarészt az építkezés jelentette. Miután a lurkók megérkeztek a tábor területére, rövid eligazítás után megkapták a körleteiket. Felállították a sátraikat, közös asztalt készítettek, kaput állítottak, tűzhelyet raktak és árkot ástak a sátruk köré. Mindezt úgy, hogy spárgával kötözték össze a hozott anyagból és talált fákból rakott építményeket, hiszen a cserkészek nem használnak szöget vagy kalapácsokat.

– Hobbitok, a második után látogassátok el Tóvárosba: ma ti vagytok Anduin gátjának őrzői. – Egy átlagos mondat „Gondor kapitányától” a tábor egyik napján. Hogy mi mit jelent? Középföldén mindent mesebeli módon nevezünk, hiszen csak így érthetik meg a népek, miről is van szó! De nemcsak a szavunk járása változik meg, hanem az öltözetünk is. Lórien tündéi, vagyis a Vízililiomok és Völgyzugoly tündéi, avagy a Méh őrs, lenge fátyol ruhát öltöttek és suhantak Középföldén. Az aprócska hobbitokon (Bagoly őrs) és a törpökön (Szalamandrák) barna ruha és apró kard csillogott. A rohírok (Sakálok) fényes pengével, a fehér lovat ábrázoló mentéjükben, peckesen közlekedtek.

A Gyűrű Szövetsége, vagyis a vezetők, saját népüket irányítva, a többi néppel szövetségre lépve teremtették meg Középfölde harmóniáját mindenki között.

Programok a négyzeten

Középfölde 10 napjába annyi élményt és programot sűrítettünk, amennyit csak tudtunk! Minden nap volt több jelenet, mely a Gyűrű Szövetségének történetében haladt előre a táborral együtt. Volt, mikor a jelenetek játékkal együtt szóltak igazán nagyot – ilyen volt a számháború, mely a végső csatát jelentette Minas Tirith lábainál, vagy „Rohanpálya”, mely egy különleges akadálypálya volt egy egész délelőttön át. A kreatívabbnál kreatívabb keretmesés játékok mellett minden nap sportoltunk – játszottunk kamát, métát és cserkészlabdát –, fordítottunk időt a gondolatainkra és a szemhéjunk belsőbbik felére is.

A cserkésztáborok meghatározó élménye az esti tábortűz. Ez a minden este átélt élmény olyan bensőséges és mindig különleges, hogy a legfáradtabbakat is feltölti energiával. Ez az esti performansz olykor meghitt, csendes, legtöbbször daltól hangos és játékoktól zengő, ám mindig csupa vidám arccal teli kört alkot. Az esti tábortüzek egy olyan világot zárnak körénk, mely arra a másfél órára állandó és egy különleges, bizsergető érzéssel tölt el mindenkit: nem vagyunk egyedül. Legalábbis engem, minket, vezetőket.

Lesz ez még így se!

A 2013-as középföldei tábor mindenkiben mély nyomot hagyott. Bátran mondhatom, hogy eddig az egyik legélvezetesebb tábort sikerült átélnünk a csapattal. Egy vezetőnek a legjobb érzés és viszonzás az, mikor a gyermekek mosollyal az arcukon érkeznek és térnek haza a 10 napos cserkésztáborból – minden megpróbáltatás és fáradtság ellenére. Ha valamiért, hát ezért érdemes jövőre feljebb tennünk a lécet, és összehoznunk egy ennél is vagányabb tábort.


2013. május; Centenáriumi csapatportya - Bilbó születsénapja; Adyliget; írta: Kósa Bernadett


2013-ban csapatunk megalapításának 100. évfordulójához értünk, melyet többek között egy hagyományőrző, ám átlagosnak nem mondható tavaszi portyával ünnepeltünk meg. A három napot Adyligetből indulva a Sztrilich Pál Cserkészpark fáinak óvó ágai alatt töltöttük. Táborverés és egy pezsdítő szabadtéri játék után következett a mindenki által várt tábortűz, ami után szokásunkhoz híven sátrakban hajtottuk álomra fejünket. Szombaton mind álmos kismacskákként keltünk fel, de a reggeli torna jótékony hatásának köszönhetően oroszlánként vágtunk neki a körülöttünk lévő rengeteg felfedezésének. Ezalatt bátor újoncaink megküzdöttek minden akadállyal, melyet a próba tartogatott nekik. Népdaltanulás után, melynek során hangunk egészen az égig ért, egy újabb, s annál másabb tábortűzön vehettünk részt, amit a megkönnyeztető, minden porcikát megremegtető fogadalomtétel követett; a szárnyaló Baglyok a fáklyák vörösen izzó fényénél megkapták a kiérdemelt zöld nyakkendőt őrsvezetőjük nagy büszkeségére.

A harmadik nap a 100. évünk ünneplésének jegyében telt, melyre öregcserkészeink és inaktív tagjaink is eljöttek nagy örömünkre. Egy kiadós, élvezetes métázás előzte meg a csapat vadonatúj egyenpólóinak kiosztását. Ezek után Görbe atya vezetésével a természetben vettünk részt egy közös szentmisén, majd a korábbi évek emlékeinek felidézésével, képek megtekintésével valamint egy íncsiklandó "100-as" torta bontásával töltöttük az időt . Sajnos a hétvége magában foglalja a korlátozott időt. Mind azt kívántuk, bár maradhatnánk még, ám a hétköznapok világa szólított bennünket, így szívünkben szeretettel és rengeteg élménnyel (újjal s régi felidézésével egyaránt) távoztunk.


2013. február 9.; Csapatfarsang és sportnap - Középfölde kiképzés; Budapest


Középfölde kiképzés - Mission completed!

Köszönjük Legolasnak a kiképzés rafinált feladatainak kiagyalását es a szerzetek egyetlen szervét sem kímelő végrehajtatását.

Zseniális volt, hogy nem mindig minden csapat körpárbajt vívott a többivel, hanem váltakozó párosításban ment a küzdelem. Ettől pörgős es élvezetes is lett a kiképzési program, a csapatépítésről nem is beszélve.

Végezetül köszönjük a kék, piros és sárga (szigorú ABC rendben nehogy valaki zokon vegye) szerzeteknek, hogy nemes ellenfélkent a dobogó legfelső fokára segítették a Zöldeket.


2012. december 15.; Adventi csapatprogram; Budapest


2012. október 6.; Cserkésznap; Zebegény


2012. szeptember 23.; Toborzónap; Budapest